Lansarea oficială a proiectului Reading to Learn

foto DAN LUCA, FUNDATIA FILOCALIA 489Fundaţia Filocalia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, a lansat luni, 27 mai 2013, proiectul Reading to learn, finanţat de Romanian American Foundation (RAF).

Evenimentul a avut  loc în Sala Galbenă a Consiliului Judeţean Iaşi, începând cu ora 11.00. Au  participat consultanţii internaţionali implicaţi în proiect: Prof. Dr. Christine Garbe şi  Prof. Dr. William Brozo. Finanţatorul RAF a fost reprezentat de dna. Suzana Dobre.

Prof. Dr. Christine Garbe de la Universitatea din Kӧln este  unul dintre cei mai valoroşi experţi europeni în domeniul literaţiei, iar Prof. Dr. William Brozo de la George Mason University este autorul a numeroase lucrări de specialitate, apreciate la nivel mondial. Acestora li se alătură Prof. Drd. Liliana Romaniuc, în calitate de  manager al proiectului şi de implementator al conceptului de literaţie în Romania.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

Obiectivul principal al proiectului Reading to learn este îmbunătăţirea competenţelor de învăţare ale elevilor, prin folosirea strategiilor și metodelor de literaţie în predare de către toţi profesorii scolii.

Rezultatele aşteptate sunt realizarea unei cercetări cu privire la nivelul competenţelor de literaţie ale elevilor, acreditarea primului program de formare în domeniul literaţiei, formarea a peste 500 de profesori din toate disciplinele, traducerea primei cărți de literaţie în limba română, realizarea unui ghid despre literaţie, realizarea a cinci culegeri cu texte auxiliare, care vor fi folosite în predare și organizarea de seminarii locale și regionale pe tema literaţiei.

Reading to learn este primul proiect din România care abordează problema competenţelor de literaţie ale elevilor, drept principala cauză a rezultatelor slabe ale acestora la testele naţionale şi internaţionale.

Conform literaturii de specialitate, termenul LITERAȚIE  înseamnă lectura, înţelegerea, folosirea și reflectarea asupra textelor scrise, cu scopul dezvoltării cunoaşterii şi a capacităţii elevilor de a învăţa, pe tot parcursul vieţii.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s